Pravděpodobně jste již slyšeli o hnojení rostlin kávovou usazeninou. Můžete však rostlinám nabídnout kávu takovou, jak pijete vy? Jaké výhody přináší zalévání ředěnou kávou a které rostliny mají kávu nejraději?
Mnozí z nás začínají den kávou. Přebere nás, nabudí do dalších aktivit, zrychlí metabolismus. Jak ale káva ovlivňuje rostliny? Je vůbec dobré zalévat rostliny kávou?
Káva jako hnojivo
Káva používaná jako hnojivo není žádný nový nápad. Mnoho zahradníků přidává do kompostu kávovou usazeninu. Tam se rozkládá a promíchá s jinou organickou hmotou. Výsledkem je výživný doplněk do půdy, který podpoří růst rostlin, jejich zdraví a bohatou úrodu. Můžete dosáhnout podobného efektu, když zalijete rostliny zředěným zbytkem vaší ranní kávy?
Kávová usazenina versus ředěná káva
Kávová usazenina obsahuje asi 2 procenta dusíku, přičemž víme, že dusík je důležitou složkou pro pěstování rostlin. Kompostoviště obsahuje mikroorganismy, které rozkládají a uvolňují dusík, tak vzniká teplota, která pomáhá při zrání kompostu a zároveň i při ničení semen plevelů a patogenů. Takže je to velmi užitečná věc. Dobrou zprávou je, že skutečně můžete podpořit zdraví rostlin i uvařenou kávou, ale má to svá pravidla.
Cenný hořčík a draslík

Uvařená káva obsahuje měřitelné množství hořčíku a draslíku, které jsou stavebními kameny pro růst rostlin. Proto zalévání rostlin vychladlou rozředěnou uvařenou kávou může být skutečně velmi prospěšné. Rozhodně však nepoužívejte zbytky vaší kávy, speciálně, pokud si do ní přidáváte trochu smetany nebo mléka, různá aroma, cukr nebo jeho náhražky. Přestože přírodní cukr by rostlinám nezpůsobil problémy, mléko nebo smetana rostlinám určitě neudělají dobře. Nemluvě o vlivu umělých sladidel…