Středa, 8 února, 2023
- Reklama -události

Jak registrovat farmu a prodej mléka

Redakce doporučuje

Představujeme vám novou rubriku, ve které vám bude známý farmář Martin odpovídat na vaše zvědavé otázky týkající se farmaření v malém rozsahu. Ke každému cíli a snu vede spousta cest, Martin vám ukáže tu svoji a podpoří vás v hledání té vaší.

Jak začít s farmařením nebo jak si zaregistrovat farmu

Chci si založit malou farmu na zásobování své rodiny. Jak mám postupovat?

Prvním krokem je nastudovat si dostatek informací o farmaření, druhým je administrativní část. Ze stránky www.pssr.sk si stáhněte tiskopis s názvem Registrace chovu, který je zapotřebí pro chov domácích hospodářských zvířat (kráva, prase, ovce, koza, kůň, včely, pštrosi, ryby a podobně). Registrace je dokonce povinná u některých zvířat už od jednoho kusu (například koza), u včel to samozřejmě neplatí.

Klasický dřevěný kurín zhotovený z dřevěných hranolů
Veškeré podrobnosti si můžete nastudovat na uvedené webové stránce. Po vyplnění tiskopisu budete potřebovat do jeho pravého horního rohu razítko od svého „státního veterináře“ z RVPS (regionální veterinární a potravinová správa). Dohodnete si s ním setkání na své farmě, kde zkontroluje prostory vašeho chovu, a je-li vše v pořádku, na vaši žádost dá razítko. Vyplněnou a orazítkovanou žádost je třeba poslat na CEHZ (Centrální evidence hospodářských zvířat), která sídlí na adrese Rosinská cesta 12 v Žilině. Tam vaši žádost zpracují, zaevidují do systému a přidělí 6místné číslo, které spolu s písemným potvrzením bude vaši farmu již doprovázet celý život. Od tohoto momentu máte registrovanou farmu.

Jaké jsou výhody registrace chovu?

Registrace má své výhody i nevýhody. Jednou z výhod legální registrace je, že zvířata jsou pod zdravotní kontrolou státu. V případě některých chorob máte přístup k informacím, vyšetření jsou často na náklady státu a máte právo žádat o podporu a dotace, pokud je právě vaše zvířátko v daném roce podporováno.

- Reklama -magazin
- Reklama -PR článek

Nejnovější články

Pořádáte pravidelně rauty nebo vlastníte cateringovou firmu? Pak by ve vašem vybavení neměly chybět chafingy!

K ohřívání a udržení teploty pokrmů slouží nerezová nádoba s víkem a ohřevem, takzvaný chafing. Jedná se o ideálního pomocníka profesionálů...
- Reklama -magazin

Více od autora

- Reklama -spot_img