Neděle, 25 září, 2022
- Reklama -události

Městská zahrada ve dvoře domu poskytuje domácím tiché a klidné útočiště

Redakce doporučuje

V nevelkém dvoře mezi obytnými budovami v Pražských Bohnicích vytvořili zahradní architekti tiché a klidné místo pro mladou rodinu se dvěma dětmi. Zahrada je záměrně minimalistická – autoři při návrhu respektovali fasádu okolních budov, pravidla geometrie a pořádku, takže je v ní vše uspořádáno jako v pokoji.

Poté, co nás oslovila velmi milá mladá rodinka, byl ze tří variant vybrán design, který nejvíce vyhovoval životnímu stylu páru se dvěma malými dětmi.

Městská upravená zahrada u domu s terasou
Jednoduché posezení na terase u cihlové zdi splňuje všechny skromné ​​požadavky rodiny. Architekti jej doplnili zděnou lavičkou s úložným prostorem na hračky či jiné drobnosti. Zdroj: Ateliér Partero

Prostor byl opravdu malý, v podstatě jde o jakési nádvoří mezi hlavním obytným domem a výměnou (dům pro rodiče – pozn. red.), které původně na místě skutečně existovalo.

Požadavky a úkoly byly spíše skromné ​​a praktické. K oběma zrekonstruovaným objektům jsme navrhli přístupové cesty, zahradní sezení a malou okrasnoužitkovou část, ve které mají místo bylinky i dekorativnější druhy rostlin a která vyvařuje přívětivé výhledy z výměnku.

Městská upravená zahrada u domu s terasou
Malé pískoviště ukryté ve stínu mezi muchovníkem a okrasnými trávami využívají ti nejmenší. Když děti vyrostou, pískoviště nahradí nová výsadba.

Mladá rodina toužila po trávníku, na kterém by se mohly děti volně pohybovat, a samozřejmě po pískovišti. To se jednou změní na ozdobný porost pod keřím muchovníku.

Jedna chytrá věta říká, že malé úkoly neexistují, a toto byla pro nás jedna z nich. Výsledek je funkční a svým obyvatelům přinesl mnoho emocí, přestože dvůr a jeho okolí jsou na první pohled tak klidné a jednoduché.

This is a single family home that is new construction cottage style house with hardy board and a partial metal roof. It is grey with a teal door and there is great curb appeal. The house has a double front entrance and it is on a large lot.

Jakub Finger, ateliér Partero

Zelená plocha trávníku opticky prodloužila interiér, a když se v létě otevřou francouzská okna obývacího pokoje do dvora, vše se propojí do jedné místnosti. A tak trávník hojně využívají i rodiče – lehnout si na lehátko v teplý letní večer je prý na dvoře orientovaném na sever opravdová slast. Věříme.

- Reklama -magazin
- Reklama -PR článek

Nejnovější články

Matrace: Jak o ni pečovat pro dlouhou životnost?

Jestliže jste se pečlivě věnovali výběru matrace, je stejně tak důležité věnovat ji pozornost i nadále. Kvalitní lůžko totiž...
- Reklama -magazin

Více od autora

- Reklama -spot_img